Uvoz alkohola deset puta veći od izvoza

Bez autora
Jan 28 2011

U BiH je prošle godine uvezeno deset puta više alkohola nego što je izvezeno, a vrijednost uvoza veća je za 164 miliona maraka od izvoza. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u 2010. godini u BiH je ukupno uvezeno više od 145 miliona kilograma raznih alkoholnih pića ukupne vrijednosti 180,6 miliona maraka, dok je izvezeno oko 11,8 miliona kilograma alkohola, vrijednog 16,7 miliona maraka. U ovom periodu najviše je uvezeno piva, i to u vrijednosti od oko 130 miliona maraka. Pivo se najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, a izvozilo u Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Austriju. U BiH je prošle godine uvezeno više od devet miliona kilograma raznih vina. Vrijednost uvezenih vina je 30 miliona maraka, dok je izvezeno šest miliona maraka ovih pića.

Uvoz alkohola deset puta veći od izvozaU BiH je prošle godine uvezeno deset puta više alkohola nego što je izvezeno, a vrijednost uvoza veća je za 164 miliona maraka od izvoza.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u 2010. godini u BiH je ukupno uvezeno više od 145 miliona kilograma raznih alkoholnih pića ukupne vrijednosti 180,6 miliona maraka, dok je izvezeno oko 11,8 miliona kilograma alkohola, vrijednog 16,7 miliona maraka.

- U ovom periodu najviše je uvezeno piva, i to u vrijednosti od oko 130 miliona maraka - rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević.

Dodao je da se pivo najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, a izvozilo u Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Austriju.

Prema njegovim riječima, u BiH je prošle godine uvezeno više od devet miliona kilograma raznih vina.

- Vrijednost uvezenih vina je 30 miliona maraka, dok je izvezeno šest miliona maraka ovih pića, - naglasio je Kovačević.

Dodao je da je u toku 2010. godine u BiH uvezeno žestokih alkoholnih pića u vrijednosti od 19,5 miliona maraka.

- Ova pića najviše su se uvozila iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke i Velike Britanije, a iz BiH je izvezeno prirodne rakije u vrijednosti 5,6 miliona KM - kazao je Kovačević.

Prema podacima UIO BiH, samo kod etil alkohola zabilježen je veći izvoz u odnosu na uvezene količine, a razlika iznosi nešto više od 90.000 maraka.

Šef Odsjeka za bezbjednost proizvodnje u Agenciji za bezbjednost hrane BiH Dragan Brenjo kaže da bi se zaštitom i brendiranjem rakije stvorili bolje uslovi za plasiranje ovog domaćeg proizvoda na inostrano tržište.

- Evropska unija je prije dvije godine donijela pravila o zaštiti alkoholnih pića, a mi ćemo ove godine uskladiti naše zakone sa evropskim zakonodavstvom. Poslije ovoga, proizvođači rakije na tradicionalnoj osnovi treba da se udruže i da prave standardizovanu rakiju te da je zaštite kao takvu - istakao je Brenjo.

Zahtjev za zaštitu rakije kao domaćeg proizvoda lani je zatražilo više opština iz BiH.

Porez

Ratko Kovačević kaže da je u toku 2010. godine na alkohol, alkoholna pića, vino i pivo naplaćeno ukupno 66 miliona maraka posebnog poreza ili akcize.

- U skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, na alkohol i alkoholna pića plaća se akciza ili poseban porez. Akciza se plaća po litru, i to za pivo 0,20 maraka, vino 0,25, alkohol 15,00, alkoholna pića 15,00 i voćnu prirodnu rakiju 8,00 maraka - rekao je Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik